Nej tak til amerikansk militær i Danmark

Nej til til amerikansk militær i Holstebro – vi skal ikke være bombemål

23 feb. 2022 kl. 18:26

 Af Leon Lauritsen, Asagården 79, Holstebro, bestyrelsesmedlem (EL) Holstebro Struer Lemvig

Læserbrev: Vi vil først slå fast, at dette læserbrev intet har med konflikten Rusland/Ukraine at gøre. Der skal dog ikke herske tvivl om, at vi er stærkt imod Ruslands opmarchering ved den ukrainske grænse og trusler om krig. Men der er også et andet vigtigt spørgsmål, der er dukket op

Gennem det sidste års tid har regeringen sammen med USA drøftet et samarbejde om udstationering af amerikanske tropper og militært isenkram i Danmark. Og i den forbindelse kunne man læse i Jyllands Posten den 19. februar, at fire borgmestre allerede har været ude og tilkendegive, at de gerne ser amerikanske tropper i deres byer. Et af disse fire byer er Holstebro. H. C. Østerby er citeret for at sige. at det måske kan gavne erhvervslivet. Jo tak, Østerby. Men hele vores dejlige by ender så også som et eventuelt bombemål.

Det er jo ikke nyt, at USA har vist interesse for militær tilstedeværelse i Danmark. Det har de ønsket, lige siden Danmark blev optaget i NATO i 1953. Og grunden til at det ikke er blevet til noget, er, at USA i aftalen vil have indført, at en opsigelse af aftalen skal godkendes af begge parter. Det betyder på godt dansk, at USA vil have ret til at forlange aftalen overholdt, så længe det passer dem. Og altså at en ny regering senere i fremtiden ikke bare kan opsige den uden USA’s samtykke.

H.C. Østerby er citeret for at sige. at det måske kan gavne erhvervslivet. Jo tak, Østerby. Men hele vores dejlige by ender så også som et eventuelt bombemål.

Prøv at forestille dig, at nogle af disse våben bliver placeret på Bornholm. Klos op ad russisk territorium. Uden at vi aner noget om, hvorvidt disse våbentyper indbefatter atomvåben. Dette spørgsmål har USA ikke ønsket at oplyse om i de aftaler, de allerede tidligere har indgået med andre lande. Med en aftale risikerer vi altså pludselig at blive et atombevæbnet land. Eller et land hvor USA uden varsel kan tilføre atomvåben. Det har vi aldrig ønsket. Og er nok heller ikke noget, vi ønsker i fremtiden.

Vi må derfor klart sige nej til amerikansk militær på dansk grund. Ikke mindst i Holstebro hvor vi bor, men også over resten af landet. Danmark skal ikke være en brik i deres intentioner for at få etableret tropper over hele verden. Den udvikling er alt for farligt at støtte. Hvem ved, hvad USA’s næste præsident hedder, og hvad vedkommende indeholder. Vi har allerede oplevet en Trump. Flere af dem kan blive fatalt for verdensfreden.

For en fredelig fremtid. Sig nej til amerikansk militær tilstedeværelse i Danmark.